Sunday, 22 April 2018 0 comments

Hati Ku Tertinggal Di Vietnam




Vietnam 


Vietnam adalah sebuah negara yang mempunyai populasi sekitar 70 juta penduduk. Asal adalah dari gabungan vietnam utara dan vietnam selatan. Ibu negara adalah Hanoi dan mempunyai sebuah bandaraya lagi yang padat yang dikenai sebagai Saigon. Nama terkini Saigon adalah Hoo Chin Minh City mengambil nama Presiden Hoo Chin Minh yang pernah menyatukan Vietnam Utara dan Vietnam Selatan satu ketika dulu. Dengan kepadatan hampir 15 juta penduduk, Kota Hoo Chin Minh sememangnya sesak dengan penduduk dan kenderaan motosikalnya. 



Mata wangnya Dong dan Ringgit Malaysia juga diterima di kawasan pasar seperti Bến Thành Market 




Jom follow sedikit catatan penulis, selepas lama menyepi dari arena pena ini.


18 Mac 2018 - Ahad



Perjalanan kali ni kena gerak sendiri dari rumah...En Chilin ada kelas Sabtu n Ahad...so beliau dah g KL hari Sabtu bawa keta..kelas hari Ahad dia pun habis kul 3 lebih katanya..Gerak dari rumah jam 12.30pm..kami 4 Noor (kakak Husna, awak Fatimah, Ainnur) ni bergerak pergi Tg Malim hantar kereta n notebook kt opis. Terus bagi kunci kt Abg Jo..Kami berjalan kaki ke stesen keretapi. Masa pergi kalau berjalan kaki pun memang la tak rasa penat...almaklum la nk pergi, mesti la excited...smpi kat stesyen lebih kurang kul 2.03, terus beratur je beli kad keretapi tu. Then jln terus cross jejambat tu nak naik tren kul 2.15..tiba2 org stesen tadi panggil kami kata ada kesilapan pengiraan tadi,so kakak ikut dia kami cross dulu. Dalam pada lepaskan kakak tu, berdebar jugak, takut dia tertinggal...ye la kan...tren dah ada. Kami bertiga dah sampai seberang stesyen, kakak masih kat sebelah sana. Tapi biasalah dalam hati tu yakin Allah ada. Dh abs tu kakak lari cpt2.Alhamdulillah...kami naik ladies coach. Kat dalam tu si comey mok mok tu memang x diam langsung. Dia menyanyi la, buat dialog la..tu la keje dia sensorang...macam2 la.Smpi la Rawang baru la dia tertido.



Waktu ni smpi stesyen Bank Negara kul 4 terus solat zohor dulu..then terus tunggu solat Asar. Masa tu En Chilin dah sampai nak amik kita orang..so dah berjumpa semua...Pastu ada org tu nk g beli hp baru la, katanya hp dia mmg dah teruk sgt tak leh guna..hp Vietnam le kononnya..Kekanak ni dh kelaparan (almaklum la, sarapan pagi nasi goreng then dapur terus tutup dah). So kami pegi la mkn nasi Arab..Memandangkan kami mmg tak de tukar duit pun, so cari la jugak nk tukar sikit duit Dong tu utk bekalan...Pastu terus menuju g umah Nanu kat VI..sampai2 Nanu jamu makan lagi..kami pun makan lagi..terima kasih Nanu..lepas siap2 nk tido utk bangun kul 1 nanti (dalam pada tu kena settlekan jugak urusan kerja #yangsepatutnyaentahlahAllahjetahu)....



19 Mac 2018 - Isnin
Tido pun dah kul 11 lbh...kekanak tu tido kat luar..kul 1am terjaga kekanak (ainnur n ayiep) ni x tido rupanya..punyalah excited berkawan n nak gi, janji sesama tak nk tido tu...sy beralih tido kat luar smpi kul 1.30.. bangun2 suh diorg mandi siap2..kul 2.45 kami gerak dulu..Nanu gerak lewat sikit sebab Nanu satu family naik grab car..rupanya mak baru gerak dari Pagoh sbb hntr m.teh blk Muar dulu..sampai KLIA2..pusing 2 kali,konon nk parking blok A.Tapi kena msk blok B,aras CP7..then tgu mak kat dpn CIMB money changes tu. Sempat tukar lagi rm200. Smlm dh tukar rm350.


Jam 4.30 pagi...Waktu ni kat airport dah..dah jumpa mak..family k.milah..family long..kami berkumpul.en rahim urus utk kita chck in luggage.bag mcm x byk,tp sbnrnya dlmnya berlapis bag kosong. Kami2 tgu kat tepi sementara diorg chck in. Org pnya la ramai kat airport ni. Kali ni kami pergi ramai jugak biasalah sebahagian Family Hj Ariff:
1. Cik Rahim, isteri n 3 orang anaknya (Ketua Rombongan Cik Kiyah) - 5 orang
2. Long Senah, Long Saleh - 2 orang
3. Kak Lin, Atirah, Cik Munah (mak saudara belah tangkak Kak Lin) - 3 orang
4. Kak Milah, P.Man, Kak Minah, Apit, Suliana - 5 orang
5. Cik Sobri, Nanu, Zahirah , Ayiep - 4 orang
6. Mak, Ateh, Emi - 3 orang
7. Cik Chilin, Anoume, kakak Husna, awak fatimah, Ainnur - 5 orang
So semua sekali 27 orang...hehehe kira mmg satu bas la kan....



sambil tunggu sempat lagi makan kek yang mak bawa n kuih bakar yang long bawa (cedapnya)...6.30am baru hbs check in luggage..pastu rushing utk solat subuh..surau agak penuh tp alhamdulillah semua sempat solat,g toilet.gate pun buka utk boarding...biasala kan...masa nk pegi tak pe...(dalam pada nak pegi tu masih nak kena settlekan keje juga supaya tak tambah dosa orang lain n dosa kita #kalaukitarasakitasusahsebenarnyaadaoranglainlagisusahladarikita).






Semua dh msk cabin.no seat kami start dari 25 rasany..masing2 ceria wey..nak g Vietnam la katakan...jangkanya flight berlepas jam 7.55am waktu Malaysia...seperti yang saya selalu kata...this story is not about the  place but about us..I love uolls..Dalam kapal mkn nasi lemak..masing2 makan sbb fikir karang nk bertugas la kiranya...hahaha...tugasan melontar namanya....tp biasa la sy x mkn. Takut uweks.



Dalam flight Air Asia AK52


Kak Lin, Nanu, Athirah n Cik Munah..nampak tak keceriaan di situ

Sapa kat tengah tu Abg Sobri?...Diorg 2  orang ni mmg notti tau

Suka tul Ainnur tu


Alhamdulillah flight ok..perjalanan dalam 2 jam lebih kurang (tak sampai pun)...Kami smpi Ho Chi Minh City lebih kurang kul 9 waktu Vietnam. Klu Malaysia kul 10 la.Kami tunggu sekejap sementara menunggu tourist guide n coster datang. Dalam 10 minit, coster n tourist guide datang. 2 org lelaki kenalkan diri namanya Zack (Zakaria) n Zack Jr. Zack kata kami akan dibawa terus secara langsung oleh Zack jr. Dlm coster baru la sy mkn nasi lemak tadi....hehehe..sambil Zack bercakap...saya makan la...



Keadaan di Airport Hoo Chin Minh


Kenderaan Rasmi Sepanjang Berada di Hoo Chin Minh



Tempat pertama dilawati adalah pejabat pos. Ia masih beroperasi tanpa cuti n same time jadi tempat lawatan pelancong. Pejabat pos mengingatkan saya pada ayah yang saya rindui..#sayabawanamaayahsayadalamnamasaya...Lepas gi pejabat pos, kami dibawa utk g makan, Zack tny nk mkn dulu ke nk jamu mata aka melontar la tu, sbb katanya tempat makan tu otw ke hotel. Semua orang tak lapar lagi...  so singgah kat kedai telekung n tudung ni dulu. Biasala lontaran permulaan... punya la bershopping perggh..hehehehe..janji 1 jam..tp dekat 1.5jam kat situ. Pastu singgah pulak kedai bag,kat sini x brp sgt la. Pastu baru gi mkn. Tu pun sempat beli baju lace tu..sabar je la..hehehe...takpe2....


Depan Pejabat Pos Saigon
Tempat makan thari di restoren Pak Ya dengan menu wajib telur dadar



Mkn tghri tu lauk ikan sambal sup sayur manis letak keledek, ayam masak halia, sup daging n menu wajib telur dadar.Pastu baru check in hotel..dukacita lif rosak.msk blk solat g pasar bent tanh..janji dgn zack kul 8 kumpul nk g mkn




Hotel Bloom kira-kira 100 m dari pasar Bent Thanh

Penat turun naik tangga..kul 8mlm berkumpul nk g makan..malam ada pasar mlm kat 2 jalan..pegi jln 1 blk jln lg 1.mlm tu tak la nyinggah sgt.sbb esok dh janji nk g brk1st kul 6.30pagi..then pastu nk g sg mekong.



Sebelum gi makan malam







20 Mac 2018 - Selasa
Pg ni nk kena grk awal nk g sarapan sup vietnam sedap katanya.kumpul jam 6.30am msg semangat tu.naik coster.pastu kami trn kat tp jalan lalu tgh2 bgn kedai nk g srpn.kedai tu kat blkg kedai.yg sadisnya time tu kt lorong tu ada kematian.yg kelakarnya kami smpi mayat pun nk grk.siap jatuh lg hiasan dia kt kaki kakak.kt kedai tu ada bihun,kueytiow,mee.daun pipil sendiri.sambalnya agk ok la sbb klu campu ia jd mcm tomyam.siap dia bg roti panas2 lg. Siap tgh2 mkn kena bgn sbb nk keluarkn moto la kerusi la meja la😅


Sarapan Pagi Di Pho Muslim

Memang menyelerakan

Tunjuk apa tu Abg Sobri


Tokeh Kedai yang pakai kain tu

Sejuk tengok gambar ini yang mengambarkan ukhwah kekeluargaan yang kuat

Lps sarapan kami trskan perjalanan,otw singgah lagi 2 tempat..melontar lg,kat sini mmg byk la lontaran, vietnam silk,cotton siap,x siap, pergh.






ok...sampai je jeti.kami kena naik kapal tu dulu utk sampai ke pulau..kami naik kapal no 35.dalam tu ada la amoi tourist guide yg terangkan pasal pulau n kelapa.kat pulau tu tempat pertama adalah pusat kelapa.kat situ dia jar kopek kelapa, sampai la jadi gula kelapa. kat pulau tu ia ada macam sub2 kampung ikut  produk dia la.kmdn dia bawa gi pusat lebah. kat situ ada kedai brg kulit, sempat lagi shopping tu...perghh...kat situ kami usik lebah, minum madu mkn seed apa ntah (lupa).pastu g  pulak kampung buah-buahan. kasitu kami dihidangkan dengan buah ciku (sedapnya), tembikai, mangga, nenas, jambu batu n nyanyian oleh org vietnam yang comey. dia gilir2 nyanyi pastu nyanyi ramai2. kemudian kami jalan lagi g meredah mcm jalan kampung. rupanya nak naik keta kuda...hehehe...pastu patah blk naik sampan. dia kata naik sampan 7 km...tapi mcm tak je..naik sampan hingga ke kapal tdi di sungai yang besar semula utk patah blk ke jeti tempat bas tunggu...pastu g mkn..kami ni mkn lagi best, kari ikan, sambal udang, sayur, sup n wajib telur dadar. kat sini blh order air kpi ke teh ke milo...tapi x de air oren. marah zack junior tu sy ni asyik minta air oren je...







Macam sama lah kak lin


Pak Man dengan sapa tu, haa, haa








pastu perjalanan blk nk ke hotel semula..siap ada accident lori kelapa terbalik. yang bagus nya, kelapa yng terabur tu diorg kumpulkan, tak pun orang rebut2 nk kutip...macam kat malaysia..hahahaha...sampai hotel semula jam 6.30.klu kat malaysia 7.30 dah. zack kata umpul kul 8 nk g mkn.

mlm tu mkn dekat je dgn hotel. mlm ni makan steam boat...sedap..then blh order air manis...diorg order durian belanda (sedapnya), sirap, guava, avocado etc la....zack layan kan je...lps makan free n easy...cdg nk ronda pasar malam hingga larut  malam...hahahah...sekali raudhah nangis daa...penat...last2 ayahnya blk dgn raudhah...kami ber6 berfoya2...hahaha...tiba2 jumpa mak milah n p.man tak blk lagi...hahaha..apa lgi ada lagi geng foya2...P.man n m.milah siap jumpa nasir wahab tu...amik gambau lagi....



Habis ker tu makan yang


melontar lagi...siap duduk ngadap peniaga tu...apa taknya tudung aritani...duck...nelofa murah beb mau mak sedara sy tk duduk ngadap...(sakali la tu dengan sy tolong ngadap jugak)...akhirnya kul 12 baru blk...hahahaha..pasar malam pun ada yg dah tutup...blk singgah dulu blk mak..pastu blk bilik kemas barang...kahkah..Zack kata esok kul 8 berkumpul nk g sarapan (tempat yg sama mkn malam tadi, dh siap2 order mee goreng mamak)



Pasar Malam Di Sekitar Pasar Bent Thanh

21 Mac 2018
Pagi ni..pagi terakhir kat vietnam ni...kami dh bw trn 1 bag utk hotel wrap sbb klu hotel rm10  kat airport rm25. si zack tu dh tgu dgn baju smlm lagi..tk tahu le tido kat mana smlm agaknya..pagi ni sarapan pagi kat kedai dinner smlm.



Dilobi hotel

Diluar tempat sarapan

Blh order air lain yg best la.
Zack kata lps breakfast free n easy..dia pesan klu nk wrap b4 kul 11.30 n trn kumpul utk lunch kul 12



Apa lagi msg g shopping lagi la....huwa2..
Msg ikut jadual nmpknya...kul 12 diorg trn...zack dh tgu...dh siap mandi hahaha...kami g lunch menu mcm biasa..wajib ikan siakap besar, sup, ayam msk halia n telur dadar..then blk semula ke hotel utk amik brg naik bas g airport...cedey wey



Dua2 zack ada hntr smpi airport, zack jr salam2 trs blah nk amik group lain pulak..zack besar hntr smpi check in luggage..ada sikit prob sbb trkrg luggage x ckp ..kena tmbh byr.
Then kami trs msk. Flight jadual 4.10pm,tp delay 40 minit.then fly.selamat tgal bumi vietnam....kira mcm hatiku tertinggal di vietnam la...hahaha


Citer x abs lg...smpi klia 2 kastam nk kenakan cukai...tp x nk citer la...ok la..ni je kisah gembira bahagia kami sekeluarga..kami sentiasa berdoa semoga kami terus bahgia, gembira ukhwah yg erat dalam redha Allah hingga ke syurga...I love u all..
This is not about the place but about us..plan for next trip..hehehehe

JUMPA LAGI


Sunday, 3 September 2017 0 comments

Catatan Majlis Raja Sehari Ruzaihan & Hidayah



Salam buat semua...

Bertemu kembali di dalam catatan ringkas  untuk majlis Raja Sehari di antara adik ipar penulis iaitu saudara Ruzaihan Azrin bersama pasangannya Nurul Hidayah.

PART 1- MAJLIS PERNIKAHAN DAN PERSANDINGAN (26 OGOS 2017) SABTU

Alhamdullilah, pasangan ini telah selamat diijabkabul pada 26 Ogos 2017 (Sabtu) di rumah kediaman pengantin perempuan di Taman Sakeh, Muar Johor Darul Ta'zim.







Video Majlis Pernikahan




Majlis telah berlangsung sekitar jam 9.30 pagi dengan berwalikan oleh ayah pengantin perempuan, En Azmi, Ruzaihan telah berjaya dalam majlis akad dengan sekali lafaz. 




Majlis persandingan dirumah pengantin perempuan juga telah diadakan pada hari yang sama juga iaitu pada tengahari  Sabtu iaitu sekitar jam 2.00 petang. Alhamdullilah, majlis telah berjalan dengan lancar serta juadah yang disediakan sungguh menyelerakan sekali.










Rombongan pengantin lelaki telah siap berangkat pulang ke pagoh semula dalam  jam 4.00 petang.




PART 2- MAJLIS PERSANDINGAN DI RUMAH PENGANTIN LELAKI (31 OGOS 2017) KHAMIS

Majlis seterusnya adalah persandingan di rumah pengantin lelaki iaitu di Kampong Raja, Pagoh, Muar. tarikh yang dipilih adalah sangat unik dimana bersamaan dengan tarikh hari kebangsaan yang ke 60. Majlis telah dilangsungkan pada 31 Ogos 2017 (Khamis).







Detik yang ditunggu, majlis persandingan telah berlangsung pada jam 2.00 petang dengan dimeriahkan oleh paluan kompang serta kedatangan dari para saudara mara baik jauh atau yang dekat di sekitar Johor Darul Ta'zim

Selepas selesai majlis bersanding, sesi seterusnya disambung untuk majlis makan beradab serta memotong kek raja sehari ditempat yang telah dikhaskan








Antara tarikan yang terdapat semasa majlis persandingan di rumah mempelai lelaki ialah lauk pauk yang enak dan sedap, air yang pelbagai jenis yang diantaranya cincau, sirap bandung, oren, asam boi dan laici. boleh mana yang dikehendaki. Selain itu juga aiskrim untuk 500 orang tetamu juga tersedia

mari kita saksikan sepintas lalu







Alhamdullilah majlis upacar perkahwinan di rumah pengantin lelaki telah berakhir pada jam 4.00 petang. Terima kasih kepada saudara mara dan sahabat handai yang telah sudi datang memeriahkan majlis tersebut

Di akhir kalam, diharap sedikit catatan ini akan membawa seribu makna kepada pasangan mempelai dan keluarga dua belah pihak dan didoakan supaya pasangan Ruzaihan atau nama glamer nya Atih serta Dayah beroleh kebahagian sehingga ke Jannah. InsyaAllah.

Wassalam

Azilan
Tg Malim
04 September 2017
12.47am 

 
;